0580d976c9663d24d53ebe1083ef6f31dbf28fbe

Idag har Google 96% av marknadsandelen för sökmotorer i Sverige (80% i USA). Därför likställs ofta sökmotoroptimering med Google-optimering. Idag är “Googla” ett vedertaget begrepp i svenska akademiens ordlista, vilket visar att vi numer googlar efter information snarare än söker efter den. Det vi i denna kurs kommer fokusera på är därför hur du skapar synlighet i just Google.

Om du arbetar mot internationella marknader är det dock värdefullt att veta om att läget ser annorlunda ut. I Kina är t ex Baidu branschledande med ca 80% marknadsandelar, följt av sökmotorerna Qihoo 360 och Sogou/Soso league. Där är Google med andra ord helt uträknat. Då bör man också veta att en fjärdedel av världens internetanvändare idag finns i Kina. Även Ryssland sällar sig till gruppen som föredrar inhemska alternativ där Yandex har ca 54% av marknaden, därefter kommer Google med 34% av marknaden. I Japan är Yahoo störst med ca 53% av marknaden (dock med Google som backend-lösning).


Historiskt sett har några av de sökmotorer som gjort avtryck på Internet varit AltaVista, Lycos, Ask Jeeves och msn search. Minns du hur sökmotorerna såg ut? Idag är det dock främst Bing och Yahoo som, utöver Google, har en del av kakan. I de allra flesta länder är dock Google oöverträffade med en marknadsandel på över 90%.