C4353aa917da6511f6aee16f504978f0246bd69b

Efter några års arbete med grupper som övade självmedkänsla började Kristin Neff fråga sig varför en del inte kom ur sin självkritik bara genom att få syn på den. Många fortsatte att attackera sig själva, men nu i dubbla lager: De kritiserade sig för att ha låtit den inre kritikern få vara så kritisk … Inte förrän de fick förståelse också för sin inre mobbare kunde de så småningom förändra mönstret med att ge sig på sig själva.

Kristin Neff är övertygad om att den inre kritikern en gång kommit till för att vara vår beskyddare. Det enklaste exemplet är barnet som hellre kritiserar sig själv först än riskerar obehaget från föräldrars eller lärares tillrättavisningar – vilket skapar en relativ trygghet inombords. Sedan har mönstret hängt med oss som vuxna. Det kan ta tid att förändra. Kristin Neff menar att vägen ur självkritik går hand i hand med självmedkänsla.

Jag träffade psykologiprofessorn Kristin Neff på en konferens om medkänsla och självmedkänsla i Washington våren 2014. Läs min intervju med henne här.