C4353aa917da6511f6aee16f504978f0246bd69b

I hela världen är människor kritiska mot sig själva. Och då handlar det inte om vänlig och stöttande vägledning till att utvecklas och bli bättre på ett konstruktivt sätt. Den här självkritiken tar sig uttryck i allt från ett harmlöst ”vad dum jag är!” till en hård, anklagande röst inombords. Den är nedvärderande. Elak. Säger saker som ”du är värdelös”, ”du är dååålig”. Och den kan finnas där hela tiden.

För mig började vägen till självmedkänsla med att jag fick syn på min ganska osnälla inställning till mig själv. Ofta är man så van vid sitt inre prat att man inte har lagt märke till hur rösten där inne låter. Jag skrev ner hur jag talade till mig själv i min dagbok. Jag blev förvånad över orden jag använde. Och inställningen till min person.

Har du en inre kritiker? Hackar den ständigt på dig eller bara ibland? Är det olika karaktär på rösten då du begår olika former av misstag? Vad har rösten för tonläge?

Börja den här kursen med att lägga märke till när och hur du kritiserar dig själv och vilka känslor det väcker. Skriv ner vad rösten säger när du märker att den börjar hacka på dig.

I min lilla video berättar psykologen och mindfulnessinstruktören Christopher Germer vad självmedkänsla är.