3085e8254aac13f277d2d9f49c568e38d308c06b

Gömma nyckeln

En bra minnesregel är att man alltid ska göra det lite svårare att göra fel. Om du exempelvis vill sluta äta kakor, så är det lättare att leva upp till det om det inte finns några kakor hemma eller om de är så högt upp i skåpet att det krävs en stege för att nå dem. 

Detsamma kan sägas om att alltid ta bilen. Om bilnyckeln ligger i en låda högst upp i köksskåpet, så kommer du inte per automatik ta bilen. Det kommer krävas att du tar ett övervägt beslut. Det är därför din nya vana är att lägga nyckeln så långt från ytterdörren som möjligt. Svårt att komma ihåg det? Sätt upp en lapp som påminner om det. Räcker det inte? Bestäm i familjen att den som glömmer att lägga nyckeln på sin plats måste böta på något sätt. 

Att inte alltid ta bilen är inte bara bra för miljön, det är ett även ett mycket bra sätt att bättra på kondisen och spara pengar. Låt oss räkna lite på det. Om du ersätter fem korta resor i veckan med cykel eller gång, då ger det en utsläppsminskning på 150-200 kilo växthusgaser på ett år och du undviker mellan 1 300- 2 000 kronor i bränslekostnad.

Påminnelse 

Hur går det med vanan? Kom ihåg att: 

När du är du är på väg någonstans: 

  • ta alltid reda på hur långt det är. 

När du kommer hem: 

  • lägg alltid bilnyckeln så långt du kan från ytterdörren. 

Glöm inte att gratulera dig själv när du genomfört vanan. 

Imorgon

Imorgon kommer du få veta vilken effekt dina nya vanor ger och du får en liten present…