134ed212f863af81950f9832965562b4cc18bd53

Somna utan gråt-metoden
Den här metoden är sympatisk eftersom den utgår från att barn är olika och för att den uppmanar en att svara lyhört och inkännande på barnets signaler. Egentligen är den snarare en samling råd och kunskap om sömn än en regelrätt metod. Upphovskvinnan, Elizabeth Pantley, menar också att barnet ska få äta när det är hungrigt på nätterna under det första året. Det första steget är att lära sig fakta om barns sömn så att ens förväntningar blir realistiska.

Barnets sömnvanor kartlägg under ett par, tre dygn. När, var och hur länge sover barnet och hur ser läggningsrutinerna ut? När vaknar barnet på nätterna och vad gör det när det vaknar? Äter barnet ordentligt på dagen? Stjäl middagslurarna nattsömn eller sover barnet tvärtom för lite på dagtid? Får barnet tillräckligt med frisk luft och rörelse på dagtid?

Lugna och repetitiva kvällsrutiner rekommenderas. Att barnet läggs ner i sängen innan det somnat in är centralt. Gradvis ska man förkorta nattamningar eller matningar och vänja det vid att somna in utan något i munnen. Barnet ska somna i sin egen säng och sova där hela natten men inte lämnas ensamt om det gråter. Man ska ha ett speciellt god natt-ord som barnet förknippar med att sova. När det vaknar till på natten räcker det så småningom med att säga det ordet.

Tassmetoden
Utgångspunkten här är att ge barnet kroppskontakt tills det lugnar sig men i så små doser som möjligt. Man tänker sig att det är så här djur lugnar sina ungar, genom en tung tass på ryggen. I metoden ingår att lära sig lyssna av barnets signaler.

Om barnet gnyr men lugnar sig självt gör man ingenting. Behöver barnet närhet lägger man en tung hand på dess mage, rumpa eller armar. Man smeker barnet rytmiskt men tar bort handen innan det somnar. Börjar barnet gråta eller skrika smeker man det igen. 

Gråter barnet mycket tar man upp det i famnen. Så snart det lugnat sig lägger man ner det i sängen. Det är viktigt att sluta smeka barnet innan det somnar in, eftersom det ska lära sig att somna på egen hand. Smekningarna ska bara visa för barnet att allt är tryggt och att man finns för det. 


Malin Bergström, leg. Psykolog, Med Dr, författare till boken Lyhört föräldraskap