Aa62b11b6483135f7150966fbbaa1789b4ec9dbd

Den här snabbkursen bygger på grundtanken att den bästa vägen att starta ett framgångsrikt företag är att börja med att testa vad dina kunder efterfrågar och vilka produkter eller tjänster som är mest lönsamma. När du känner dig något sånär säker på vad det är värt att satsa på är det dags att skriva ner din affärsplan – och den kan vara enkel.

De viktigaste skälen för att du ska göra en affärsplan är:

1.      Chanserna att lyckas är betydligt större om du genom en tydlig och väl genomtänkt affärsplan tvingas att tänka igenom vad du verkligen vill göra, strukturera dina idéer och formulera dig.

2.      Det blir enklare att beskriva vad du tänker göra när du diskuterar med kunder, leverantörer och eventuella samarbetspartners.

3.      En affärsplan är helt nödvändig om du ska söka finansiering i bank eller liknande.

4.      Det är lättare att förutse kommande kostnader på ett bra sätt och du undviker oförutsedda utgifter om du har en tydlig affärsplan.

5.      Du slipper slösa tid på onödiga sidospår. Jag, och jag tror många med mig, har lätt att entusiasmeras av nya idéer som man inte prövat tidigare. Med en affärsplan kan du kontinuerligt följa vad du själv håller på med på ett praktiskt sätt.

6.      Om du ändrar dig vet du varför. Naturligtvis kan det hända att du ändrar dig under vägen om det visar sig att du kommer på en ny och bättre affärsinriktning. Fördelen med att ha en affärsplan är att du då har ett underlag att själv fundera över vad det innebär.

  

Det finns flera gratismallar att ladda ner från nätet när du gör din affärsplan. Här kommer ett bra exempel som du hittar direkt på Google:

Almi: Gå in på deras hemsida och klicka på genvägar/affärsplan.

Ta en rubrik i taget i den mall som du får fram och fundera på hur du vill att ditt eget företag ska se ut. Gör det för dig själv eller tillsammans med någon som du kan ”bolla” idéer med.

Det enklaste sättet att göra en egen affärsplan är att utgå från en färdig och bara ändra i den. Här får du en sådan färdig affärsplan som du kan starta med. http://webb-kurs.se/en-fardig-affarsplan-att-utga-ifran/

Men vilken bolagsform ska du välja? Aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma? Det tar vi upp i nästa avsnitt.

Nog för i dag,

Holger