Cad49be5fce16f70a434ea16d610e16b01f5d648

Då var vi klara! Nu har du förhoppningsvis blivit lite klokare på hur din hjärna fungerar, och varför du beter dig som du gör framför skärmen. Ta gärna en stund och fundera, och anteckna vilka tips som har hjälpt just dig mest. Här är några av huvudpunkterna i kursen i en kort sammanfattning: 


  • Tekniken har en viktig plats i våra liv, både i våra hem och relationer, och en mobil kan till och med ge upphov till svartsjuka. Kom ihåg att relationer kräver närvaro! För tips på hur du och dina nära blir bättre på att inkludera varandra i era digitala liv, se lektion #1. 

  • Vi människor älskar snabba belöningar vilken innebär att vi gärna upprepar beteenden som ger oss en belöningsdusch. Att öppna en ny flik i webbläsaren eller maniskt kolla Instagram är beteenden som ger oss en sådan liten kick. För att minska ditt multitaskande, och öka din produktivitet, börja med att göra dig själv medveten om vad som pågår. Se lektion #2 och #3 för mer tips.

  • Negativa intryck fastnar lättare än positiva, det är helt enkelt så våra hjärnor funkar. Det gäller både individer och grupper, privat som på jobbet. Men kritik hämmar din kreativitet, så försök att fokusera på pepp istället för depp. För tips på hur du övar din hjärna att uppmärksamma det positiva, se lektion #4. Vill du främja kreativet, se lektion #6. 

  • Vi har en förkärlek för mönster och därför tenderar vi att se samband – även när det inte finns några. Hjärnan gillar också att ha rätt, och därför har vi lättare att se det som bekräftar vår åsikt än det som ifrågasätter vår uppfattning. Filterbubblor och rekommenderade sökresultat förstärker dessa mönster och bidrar till en förenklad bild av verkligheten. För tips på hur du till exempelvis researchar som en forskare, se lektion #5. 

Tyckte du om den här microkursen får du gärna dela den med din familj, vänner och kollegor – så att alla som vill kan få chansen att skapa sig ett sundare skärmliv! Vi hoppas också att du som har barn i din närhet får användning av kunskapen och tipsen nästa gång det är dags för ett nätprat.

På telenor.se har vi samlat alla intervjuer under kursens gång. Tre av dina kurskamrater Sofi Fahrman, Tove Norström och Klara Svensson har också pratat om kursdelarna i sin podd Trettio Plus Trevar. Du hittar den där poddar finns.


Här hittar du alla intervjuer!