23c9d0c5190f568f717e69f3df2cb9c19cd2fb1b

Peak end rule

Vi tenderar att i huvudsak bedöma en upplevelse baserat på hur dess höjdpunkt och dess avslutning känns, snarare än medelvärdet eller summan av de enskilda tidpunkterna. En upplevelse som slutar bra, upplevs därför som bättre, vilket är anledning till att vi ofta snabbt kan komma över de långa liftköerna när vi avslutar skiddagen med en öl i toppstugan.

Här kan du stöta på tankefelet


  • Företag som avslutar en kundupplevelse med en positiv överraskning. Exempelvis “bjuder” alltid skoföretaget Zappos på frakten.

  • När du låter en jobbig betalupplevelse på en restaurang (“vadå knappa in totalen?”) färga hela minnet av middagen.

Så undviker du tankefelet

Om det handlar om avslut som är positiva är vår rekommendation att du låter dig falla helt för tankefelet. Är den dock negativ så kan du skriva ner tre saker som var positiva med upplevelsen för att inte låta avslutet påverka dig.

 

Scarcity effect

Scarcity effekten är idén om att en produkt som bara finns i en begränsad upplaga är mer eftertraktad. Effekten beror heller inte på att vi vill att andra ska avundas oss, utan uppkommer även när vi är helt själva. Vi vill helt enkelt inte missa chansen, så när hotellbokningssidan säger att det bara finns ett enda rum kvar till just det här priset får vi väldigt bråttom.

Här kan du stöta på tankefelet


  • “Just nu tittar 40 andra på detta boende” på en hotellbokningssajt

  • Köer utanför butiker som släpper en limiterad kollektion.

Så undviker du tankefelet

Precis som med loss aversion så bör du fråga dig om det är rädslan för att bli utan, snarare än behovet av produkten, som styr ditt beslut.