C0b2540628963495aff3fad4c0463d13949fbf0c

Vi konsumenter genomskådar det som inte är sant. Vi frågar inte längre företaget om kvaliteten på produkten, vi frågar andra konsumenter. Ett snedsteg kan på nolltid omvandla ett företags varumärke från fantastiskt till fejk. På den sociala webben är det transparens som gäller. Det du som platsmarknadsförare säger i kampanjer och Facebook-flöden måste överensstämma med invånarnas och besökarnas uppfattning. 91% av konsumenterna globalt säger att de är villiga att belöna ett varumärke för sin uppriktighet genom att rekommendera det till en vän eller själv köpa produkten. (Cohn & Wolfe, oktober 2017)

Den befriande självdistansen

Ingen är perfekt. Varken människor, företag eller platser. Att prata om sina brister ger de positiva berättelserna mer trovärdighet. Ett exempel är reklamfilmen ”Sagan om Katrineholm” där kommunen vågar berätta att Katrineholm en gång utsetts till Sveriges tråkigaste stad. Eller som Eskilstunas kommundirektör Pär Eriksson säger: ”Vi tappade 10 000 arbetstillfällen – berättar vi inte om det, berättar vi inte om Eskilstunas själ. Det har format oss”.

De nya kreatörerna

Att låta influencers visa upp en äkta bild var något som slog stort det gångna året. De som vi vill titulera influencers ser sig själva som kreatörer. Kreatörerna har fortfarande en viktig roll inom platsmarknadsföringen. Från att stirra sig blind på antalet följare blir dialog och typ av följare under 2018 viktigare. Fler vet sitt värde och samarbeten med de nya kreatörerna blir allt mer uppstyrda och professionella.

Den dubbelriktade transparensen

Vi har blivit vana vid att betygsätta de upplevelser och produkter vi köper. Dock blir det vanligare att även företaget får betygsätta kundens insats. Uber-chaufförer och Airbnb-uthyrare som betygsätter sina passagerare och hyresgäster. Fler är under 2018 beredda att låta företaget, eller för den delen platsen, ställa krav på sina kunder så länge det syftar till att skapa en bättre upplevelse.