58b428d86b205137713033bb24c2ca05b7d9c02c

Många förfasas över millenniegenerationen som beskrivs som kräsna och lata. Men det faktum att de ställer krav på företagens ansvarstagande, borgar för en ljus framtid. 2018 kommer inget företag, eller plats, undan lika lätt om det inte tar ansvar för miljö, jämställdhet och mänskliga rättigheter. En nödvändig förändring med tanke på de stora globala utmaningar vi står inför. 

Den bekväma konsumenten

Fler väljer under 2018 konsumtion som bidrar till en bättre planet – så länge det är bekvämt och enkelt. Vi får se mer av butiker som placerar de miljövänliga alternativen i plockhöjd och välgörenhetsorganisationer som gör det enkelt att starta insamlingar på Facebook. Även platsutveckling handlar 2018 om att göra det enkelt för invånare och besökare att bidra till en bättre planet.

Den knuffande metoden

Nudging är på allas marknadsföringsläppar 2018. Metoden är kopplad till den bekväma konsumenten och handlar om att försiktigt knuffa din målgrupps beteende i önskvärd riktning. Det är en metod som är välanvänd inom just miljöfrågor. Ett exempel är när studenter delade ut karameller i Köpenhamn och räknade antalet karamellpapper som hamnade på marken. Sedan ritade de gröna fotavtryck till papperskorgar i närheten och antalet papper slängda på marken minskade med 46%.

Den gröna fashionistan

Chic och grön är en kombination vi kommer att se mer av under 2018. Den moderna konsumenten vill ha äkta och miljövänliga berättelser om produkten eller tjänsten de köper. Modehuset Patagonia skänker hela sin omsättning under Black Friday till välgörande ändamål, Eskilstunas återbruksgalleria Retuna ligger helt rätt i tiden och i skidmodets mecka Åre blir ”Rent a plagg” hippt.