81ca1be14ca63a0312d7cc6bff5415fffdcbd480

När det handlar om att attrahera invånare och besökare till sin plats, spelar maten en viktigare roll. Vi äter ute oftare och vill ha ett bra utbud av matupplevelser, både där vi bor och där vi turistar. Matupplevelsen får gärna vara unik, lokal och genuin. Vi vill veta var maten kommer ifrån och delar med oss av coola matupplevelser på Instagram. 

Den nya citykärnan

Citykärnan utvecklas till en upplevelseplats där maten står i fokus. Att besöka en citykärna handlar inte längre om renodlad shopping, där är konkurrensen alltför stor av shoppingcenter i utkanten av städerna. Det handlar snarare om upplevelser för alla sinnen.

Den vällagade maten

Från att ord som närodlat, rättvist och eko har trendat de senaste åren, syns nu ett skifte hos den unga publiken. Vi ser ett större engagemang för kvalitet på råvaran och mat som är vällagad från grunden. Danska krögarstjärnan René Redzepi ligger bakom ett gott exempel på hur vi bättre tar vara på naturens skafferi. ”Vild mad” är en app som hjälper dig att hitta och tillreda ätbara råvaror utomhus, allt enligt säsongernas variation.

Den gröna maten

Enligt undersökningen Matrapporten 2017, som tas fram av Food & Friends, svarar 31% att de tänkt minska sin matproduktion samtidigt som Jordbruksverkets siffror visar att vi konsumerar mer kött per person än någonsin. Kvinnor (51%) äter mer vegetariskt än män (39%) En förändring som framkommer är det än högre intresset bland framförallt unga för rättvist producerad mat och högkvalitativa råvaror.

Den alkoholfria drinken

I linje med hälsotrenden ser vi fler alternativ till alkohol. Det har blivit hippt att dricka alkoholfritt, åtminstone om du väljer de coola varumärkena. Seedlip är ett exempel på ett destillerat, snyggt och fräscht alternativ.