Bbf36eacc6eb2298ccffe909be6c2da9c38606ac

Vår syn på jobb är i förändring. Vi vill förverkliga oss själva genom jobbet. Vi kombinerar i högre grad jobb och semester. Vi gör fler och kortare resor. Många flyttar till en plats några veckor eller månader för jobb med ny livsstil som inramning. Det uppkopplade kunskapssamhället tillåter den här typen av äventyr. Uppkoppling och förmåga att erbjuda flexibla jobbmiljöer avgör vilka platser som går vinnande ur den här trenden.  

Den inre resan

Det handlar mer och mer om vårt eget välmående, vi sätter oss själva i främsta rummet. Det kan ta sig uttryck i resor som görs i spåren av vårt DNA, alltså varifrån vi härstammar. DNA-resor arrangeras av ”23 and me” tillsammans med ”DNA Unwrapped”. Amerikaner som reser till Sverige för att finna sina rötter känner vi väl till. Vilka möjligheter har din plats att paketera liknande resor för inhemska turister?

Den digitala tröttheten

I vår digitala notifikationsvärld blir behovet av att koppla ur och av allt större. Smarta platser tar vara på detta. Inspireras till exempel av Visit Swedens satsning på ”71 Hour Cabin”, 72 orörda timmar för sig själv med utsikt över den storslagna svenska naturen. Deltagarnas stressnivåer mättes innan och efter besöket. Gissa om de sjönk.

Den co-workande företagaren

I varje svensk stad med självaktning poppar så kallade co-working-spaces upp. En del med teman, som Linköpings gaminghub East Sweden Game. En del mer generella, som Gomorron Östersund. Det de har gemensamt är att de samlar många bolag under samma tak och runt samma fikabord i alla möjliga flexibla lösningar.