F6846e5aad5a244f0cfd103d496f042c83b12c33

Karaktärerna blir levande för oss när de förändras under berättelsens gång, men samtidigt får du inte skriva förändringen på näsan. Om någon har fått städmani på grund av en skilsmässa kanske man inte ska skriva ”han hade börjat städa överallt, hela tiden”, utan låta oss se förändringen genom en annan karaktärs ögon: ”Det luktade såpa i hela huset. Matilda stannade till på tröskeln in till köket. Vad hade hänt med tallrikarna som brukade stå travade på diskbänken?”

Läsaren behöver tidigt få en förståelse för hur en viss person är, så att man har hjälp av denna förståelse när man läser resten av berättelsen. Om du beskriver en vit kränkt man kan du i ett inledande stycke låta läsaren komma in i hans läskiga hjärna: ”Ännu en artikel om de apatiska invandrarungarna. Fattade ingen att de bara spelade? Att det satt någon och lärde dem exakt hur de skulle bete sig.”

Utseende och gester
Vissa författare har väldigt detaljerade beskrivningar av karaktärernas utseenden, men vi som läsare ska ju få en känsla för vilka personerna i boken är – vi ska inte kunna lämna ett signalement till polisen. (”Mannen var cirka en och nittio lång, bredaxlad som en atlet, med snaggat råttfärgat hår.”) För att berätta för läsaren att exempelvis Adam är väldigt lång behöver du inte skriva ut det. Det räcker med att Adam hukar lätt när han går in genom dörren. 

Hur personer för sig, vilka kläder de har, hur de kör en bil, kan säga mycket om vilka de är och deras bakgrund. Det blir som mest spännande om du med hjälp av utseende och replik visar en konflikt hos karaktären. Han är välklädd, allt är i ordning, men hans tankar är en enda röra. Hon säger att hon hatar allt och alla, spottar på chefen, men hon rusar ut framför en bil för att rädda en igelkott. Han säger att allt är lugnt, det gör inget att du är otrogen, inte alls, kära nån, alla kan väl känna lust ibland, men samtidigt drar han i örsnibben så det knakar.

Karaktärerna växer och blir levande när ord och handling inte riktigt stämmer överens.

Dagens uppgift: Beskriv en komplex karaktär genom att hitta en konflikt mellan hur hen ser ut och hur hen agerar.

Den här kursen är framtagen av Type & Tell i samarbete med John Häggblom, redaktör och manusutvecklare på Bokförlaget Forum.

Type & Tell är en digital självpubliceringstjänst från Bonnierförlagen.
Vi gör det enkelt för dig att skriva, paketera och sälja dina böcker! 
Gå in på typeandtell.com och skapa ett konto gratis.