8869bfcc1d8630b23e41782410f36b591b3f73fa

Med hjälp av dramaturgin skapar du en spännande story, men för att verkligen fånga läsaren behöver du levande karaktärer och miljöer. Och det ska vi börja titta på nu.

När du bygger upp scenerna i din berättelse målar du med hjälp av miljöskildringar och med hjälp av dina karaktärer – det är det som ger scenerna liv. Om vi inte kan se miljön och karaktärerna framför oss är det svårt för oss att leva oss in i det som händer.

Stephen King menar att författaren har en telepatisk förmåga som plockar upp karaktärernas tankar. En dramatiker sa en gång att karaktärerna är de instrument författaren använder för att få fram sitt budskap – genom deras repliker och handlingar förs berättelsen framåt och konflikten tydliggörs. För att berättelsen ska bli levande bör karaktärerna påverkas av det som händer och kunna påverka det som händer. De måste utvecklas i samma takt som berättelsen. Växa. Lära sig. Eller gå under.

Att beskriva miljön i din berättelse på ett bra sätt är inte alldeles enkelt. En del läsare vill för det mesta bara bläddra förbi miljöbeskrivningar, vilket kan bero på att vissa av dem är så tråkigt skrivna. Tänk på att en miljöbeskrivning sällan behöver vara särskilt lång för att fungera. Istället för att vara detaljrik och målande kan du hitta några få specifika och talande detaljer. Udda detaljer kan vara väldigt effektiva för att skapa närvaro.

Här kommer ett extremt tråkigt exempel när det gäller levande miljöbeskrivningar: Om det står ”Andreas satt på trappan. På varje trappsteg fanns blomkrukor i diverse färger” är blommorna bara pynt, men om det står ”Andreas vilade benet mot en av alla blomkrukor som …”, blir blommorna en del av Andreas miljö och förstärker därmed en del av läsupplevelsen. På samma sätt kan du låta miljön spegla eller kontrastera karaktärernas humör. Jenny är så glad att hon springer fram på de blöta gatorna, inte ens de regntunga grå molnen kan påverka hennes humör.

Eftersom vi alla bär på en massa fördomar kan miljön även hjälpa oss få en bild av karaktären. En lägenhet med en massa böcker ger oss en bild av hur personen är utan att man behöver skriva ”Liselott hade alltid gillat att läsa”.

Dagens uppgift: Gestalta miljön i din berättelse med talande detaljer som berättar något om karaktärerna, till exempel: “Persiennerna var i vanlig ordning nerdragna, inte en endaste solstråle letade sig in till Klaras belamrade skrivbord på den sjätte våningen i kontorskomplexet”.

Den här kursen är framtagen av Type & Tell i samarbete med John Häggblom, redaktör och manusutvecklare på Bokförlaget Forum.

Type & Tell är en digital självpubliceringstjänst från Bonnierförlagen.
Vi gör det enkelt för dig att skriva, paketera och sälja dina böcker! 
Gå in på typeandtell.com och skapa ett konto gratis.