B26c091c8ede75fd1ae6e51968be9704d088c654

När du har kommit fram till vad du vill skriva om, när du har börjat lära känna din värld och dina karaktärer, kan du ta ut en kompassriktning. ”Vad finns det för dramatisk rörelse i mitt material?” Med hjälp av riktningen börjar du skriva en synopsis, en sammanfattning av vad boken ska handla om. Med hjälp av synopsis hittar du en början, en mitt och ett slut. Och sedan du kan börja bygga upp berättelsen dramaturgiskt.

När du skriver synopsis kanske du upptäcker att även om berättelsen handlar om flera år så äger den dramatiska handlingen rum under två veckor. Då kan du redan nu ta beslutet att skildra övrig tid genom att använda dig av exempelvis flashbacks, dialog och tankar för att visa vad som äger rum innan läsaren kommer in i handlingen.

När du bygger ut synopsis och strukturerar upp handlingen för att få till en tydlig berättelse kan du använda dig av olika tillvägagångssätt. För att det ska bli spännande att läsa din bok, för att man ska vilja bläddra vidare, måste du bygga upp berättelsen så att läsaren hela tiden frågar sig: Vad händer sedan? Hur går det för personerna? För att få till denna bladvändarkänsla kan du ta till olika dramaturgiska verktyg. Dem ska vi titta på imorgon.

Dagens uppgift: Försök ta ställning till följande frågor för din text:
- Under hur lång tid utspelar sig berättelsen? 
- Hur lång är den dramatiska handlingen?

Den här kursen är framtagen av Type & Tell i samarbete med John Häggblom, redaktör och manusutvecklare på Bokförlaget Forum.

Type & Tell är en digital självpubliceringstjänst från Bonnierförlagen.
Vi gör det enkelt för dig att skriva, paketera och sälja dina böcker! 
Gå in på typeandtell.com och skapa ett konto gratis.