34727b2522c04b16b548ce7a4ba7b51682cfc02b

Att du lugnar ner dig är den första förutsättningen för att få din vilja igenom. Den andra förutsättningen är att du håller dig till saken.

Ju färre ord du använder när du argumenterar för din sak, desto större sannolikhet är det att andra tar till sig av det du säger och att konflikten mellan er kan lösas.

Om du däremot använder flera sidospår och många olika argument blir det oklart för andra vad du egentligen vill. Då kan konflikten inte lösas.


Ett mailexempel på att hålla sig till saken

Tänk dig en kvinna som har morgonmöten med sin arbetsgrupp klockan 8.00 varje dag. Hon har oftast stressiga morgnar eftersom hon ska lämna sina barn på dagis och därefter ta sig in till jobbet. 

En morgon har det varit extra stressigt, hon kommer sent, har dåligt samvete och när hon kommer till jobbet får hon veta av sina kollegor att morgonmötet är framflyttat till 9.30. Hennes stress har varit onödig, hon känner sig besviken och kränkt.

Hon skriver därför ett mail till sin chef. Du ser två olika versioner av mailet här nedanför. 


Det första alternativet till mail lyder:

”Framöver vill jag gärna veta tidigare om våra morgonmöten flyttas fram och inte få besked om det när jag redan kommit in till kontoret. Om ni ändrar tiden, var vänliga och skicka ett sms till min mobil och meddela det. Det underlättar morgonstressen för min del. Tack!”

**

Det här är ett kort, koncist, rakt och tydligt mail. Dessutom är det neutralt och fritt från anklagelser. Kvinnan håller sig till saken, hon meddelar vad hon vill och det är svårt att missförstå eller ha invändningar mot det.

Det är lätt för hennes chef att ändra beteende framöver. 


Det andra alternativet till mail lyder:

”Som de flesta av er säkert vet har jag ganska långt att åka och med två barn på dagis och det faktum att det ibland blir köer gör det att mina morgnar ofta är stressiga. Framför allt när vi har våra morgonmöten som jag måste stressa in till jobbet för att hinna till, då kan det verkligen bli jobbigt med lämningen på dagis för barnen märker av min stress och blir extra tjuriga. Därför känns det otroligt snopet att först göra barnen ledsna av min stress och inte kunna stanna och trösta dem eftersom jag måste lämna dem till personalen på dagis för att hinna till mötet, bara för att komma in till jobbet och få veta att mötet är framflyttat en timme. Det känns väldigt onödigt och jag måste säga att jag tycker att en arbetsplats borde präglas av mer respekt och hänsyn för varandra än så.”

**

Det här är ett långt, krångligt och oklart mail som insinuerar att andra beter sig illa. Handlar mailet om kvinnans roll som förälder och hennes utmaning med balansen jobb/hem? Vill hon framföra kritik om stämningen på arbetsplatsen?

Kvinnan håller sig inte till saken. Det är svårt för hennes chef att veta vad som behöver förändras för att hon ska bli nöjd.


Det här är ett smakprov från den större onlinekursen Så löser och förebygger du konflikter.

I den hittar du flera sätt att uttrycka dig som gör att du får din vilja igenom. 

Som en gåva för att du går den här prova-på-kursen får du 100 kronor rabatt på priset. Skriv bara DAILYKONFLIKTER i det vita fältet när du kommer till kassan.


Övning / Reflektera: 

Vilket av de två olika mailen tror du är bäst för att få sin vilja igenom?

Vad är det som är relevant i de diskussioner som du just nu har? Vilka argument kan du skala bort?

Vilka ord, meningar och sidospår kan du radera om du har en diskussion över mail?


Kom ihåg / Spara ner:

www.mentalmasters.se