1eb3ad48912a94d243340da414d7fa71102eb28b

Att känna sig stressad är ofta förknippat med skuld och självklander. Vi skäms och tycker att vi är dåliga och otillräckliga. Vi tror att det är vårt eget fel att vi blir stressade. Det stämmer inte.

Stress är ingenting annat än omedvetna försvarsreaktioner som sätts igång när hjärnan av någon anledning upplever att ditt liv är hotat. 

Du kan tänka på hur det var för 100.000 år sedan när människan levde på savannen. Att ställas inför ett rytande lejon var detsamma som livsfara. Hjärnan signalerade och kroppen svarade med någon av de tre stressreaktionerna 3F: fäkta, fly eller frysa till is. Det innebar att vi antingen skulle slåss mot lejonet, springa ifrån det eller lägga oss ner och spela döda. 

**

Stress fungerar på samma sätt idag, även om det inte är rytande lejon som hotar oss. 

Vanliga stressreaktioner är att hjärtat slår hårdare, andningen blir häftigare och musklerna spänns. Utöver reaktionerna i kroppen får vi också tunnelseende och blir egoistiska och aggressiva när vi är stressade. 

Vi överdriver betydelsen av faror, kan inte ta till oss av intryck och hur andra människor mår har ingen större betydelse för oss. Våra liv måste räddas - det är allt som räknas när vi är stressade.

Du kan inte styra över att stress sätts igång dig, men med en medvetenhet om vad stress är kan du hantera din egen stress med mer lugn och förståelse. Du blir inte stressad för att du är svag. Du blir stressad för att det sitter i ditt DNA att bli det.


Övning / Reflektera: 

Hur tänker du på din egen stress? Brukar du bli nedstämd när du känner dig stressad? Klandrar du dig själv?

Vad händer om du tänker på din stress som hjälpsam? Det är din kropp och hjärna som försöker hjälpa dig att hantera en fara.

Känns stressen annorlunda då?


Kom ihåg / Spara ner:


www.mentalmasters.se