98bd5d3738e515656e0d38b598aa17c4b6d4fd8d

Det var i maj 2014 som jag gick på mitt första yogapass någonsin. När vi kom ut från klassen frågade min moster, som är instruktör och ledde passet, vad jag tyckte och mitt svar var "Jag kan inte andas". Jag fick inte rätt på hur mage och bröstkorg skulle sammarbeta på in och utandning, jag fick aldrig något flöde och allt som oftast när hon sa att vi skulle andas ut insåg jag att jag glömt andas in.

Innan jag började med yoga andades jag väldigt ytligt och oekonmiskt. Idag har jag kontroll över min andning på ett helt annat sätt. Jag känner mig starkare mycket tack vare att jag på ett bättre sätt kan leverera syre till musklerna så de kan arbeta bättre och längre. Andningen hjälper mig även dagligen med att hantera mina känslor.

Vår andning speglar ofta tydligt hur vi mår, när vi är arga blir andningen kort och snabb och när vi är ledsna blir utandningen lång och tung. På samma sätt som våra känslor påverkar andningen så kan andningen påverka våra känslor. När vi tar långa, djupa andetag minskar mängden av stressrelaterade hormon och de hormon som får oss att må bra ökar. 

De kommande dagarna vill jag uppmana dig att uppmärksamma din andning. Har du reflekterat över den förut? Hur viktig den är och hur mycket den kontrollerar både kropp och sinne? Ta med dig nästkommande två stycke i din vardag och ge dig själv tiden någon minut om dagen att lägga fokus på andningen.

Sätt dig rak i ryggen men försök att fortsätta vara avslappnad. Lägg en hand på bröstkorgen och den andra på magen, känn hur de växer och expanderar för varje inandning. På utandningen känn hur bröstkorgen sjunker och naveln pressas in mot ryggraden för att tömma så mycket luft som möjligt. Sträva efter att andas endast genom näsan och få ett naturligt flöde som känns bra för dig. Förläng dina andetag för varje nytt du tar. 

Vid varje utandning har du möjligheten att släppa saker du inte behöver. Töm lungorna på frustration, oro och rädsla. När du släppt ut negativa känslor har du plats att andas in nya och positiva. Fyll kroppen med de du vill ha mer av i ditt liv, andas in alla dina drömmar och önskningar.

"Bra andning är som medicin för kroppen. Medicin som du alltså själv kan skapa." - Karin Björkegren Jones

Stora glädjekramar, 
Elin

Vill du bära en påminnelse kring din arm och i din plånbok?
Swisha 25 riksdaler med din adress till 0727037289 så skickar jag ett armband och visitkort hem till dig!