453cb92f9d513fa260d775abe8e2f217bc7679a0

Skrivet tisdagen 12/1-16 16.05

Jag är glad. Jag tänkte till och med efter en extra gång om det var sant vilket resulterade i ett leende på läpparna. På riktigt alltså, jag är glad. Jag blåste precis bort en bananfluga framför mig, i januari, på riktigt. Jag ska snart till min första samtalsterapi, på riktigt. Jag är glad och jag ska på samtalsterapi. Nu kom bananflugan igen. Tillbaka till poängen. Hur går de ihop, hur kan jag vara glad och gå i samtalsterapi?

Mediterar, gör yoga, skriver glädjebrev, klarar tentorna, lagar näringsrik och vacker mat, håller kontakten med gamla vänner, anstränger mig för att skaffa nya bekantskaper, går ofta på kvällsföreläsningar utanför skolan. Varför skulle jag behöva gå i samtalsterapi? Jag är människa.

Det närmar sig tiden att packa ihop datorn, ge mig ut i januarikylan, förmodligen inga bananflugor där ute, och gå till de där samtalet. Jag hade inte behövt titta på klockan för att veta att det snart är dags. Jag svettas, darrar lätt på händerna som slår på tangentbordet och i hjärnan flyger citat och samtalsämnen genom huvudet. Släpp prestationsångesten Elin. Du får vara glad även om du söker hjälp. 
_____________________________________________________

Jag tror att alla människor skulle må bättre av att gå i någon form av samtalsterapi, coachning eller liknande hos en utomstående. Någon som inte är känslomässigt inblandad i ditt liv, någon som inte tar ett parti, någon som ställer frågor du inte reflekterat över. 

Det var inte planerat att bli såhär personlig redan i mitt tredje brev men sen var det också det lite poängen med hela grejen, att inte planera in i minsta detalj. Vad jag vill förmedla med detta är inte att du ska slå upp första bästa terapeut och boka tid. Jag vill uppmana dig att våga be om hjälp, att inte se det som ett misslyckande utan rent av lyckande att ha modet att be om hjälp. Förstå att vi alla är människor, att du inte är ensam. Uppmärksamma när du behöver hjälp, varför du inte vill be om det och se vad som händer om du ber om det, oavsett om det gäller något litet eller stort.

Att våga be om hjälp är definitivt att välja glädje och det behöver inte bara innebära glädje för dig utan även den du vänder dig till om hjälp. Att låta någon hjälpa dig behöver inte bara ge dig glädje utan även den som får känna sig behövd, uppskattad. Jag tror att du och jag, med hjälp av en kedjereaktion, kan få tusentals människor att känna mer glädje.  

Jag har svårt att knyta ihop säcken idag, att formulera en bra avslutning. Så jag tar hjälp av ett klokt citat.

”Be strong enough to stand alone, smart enough to understand when you need help, and brave enough to ask for it.” - Ziad K. Abdelnour

Stora glädjekramar, 
Elin

Vill du bära en påminnelse kring din arm och i din plånbok?
Swisha 25 riksdaler med din adress till 0727037289 så skickar jag ett armband och visitkort hem till dig!