9d49f370bf2a98361222cfd5884269e1798c8c3d

Välkommen till kursen! Idag är premiär för din första av 11 korta lektioner med tips på hur du kan bidra till välgörenhet i vardagen, utan att lägga varken mycket pengar eller tid.

Visste du att i Sverige görs det varje dag ungefär 50 miljoner sökningar bara på Googles sökmotor? Varje sökning och dess annonser genererar en intäkt för Google. Inget ont om Google, men visst skulle väl ”dina” pengar kunna göra större nytta hos en välgörenhetsorganisation?

Som tur är finns det alternativ! Det finns en mängd olika sökmotorer som istället donerar sina intäkter till välgörande ändamål. Det bästa är att många av dem baseras på de klassiska sökmotorerna (Bing, Google, Yahoo), så du kommer faktiskt inte att märka någon skillnad alls förutom logotypen som visas.


  • Min favorit är Ecosia. För varje sökning donerar Ecosia pengar till trädplantering - hittills har över 5 miljoner träd planterats! De har också den absolut enklaste guiden för hur man ställer in Ecosia som sin standardwebbläsare. Och den baseras på Google!

  • Vill du styra mer själv? Med nykomlingen Sleio kan du själv bestämma vilken välgörenhetsorganisation dina pengar ska gå till! Dessutom baseras den på Google.

  • Ett annat alternativ är GoodSearch. För varje sökning donerar GoodSearch en penny (d.v.s. några ören) till välgörenhet. Tycker du det är lite? Inte alls, hittills har över 12 miljoner dollars donerats! GoodSearch har även flera andra funktioner, men mestadels inriktade på USA. GoodSearch baseras på Yahoos sökmotor.

  • Vill du verkligen behålla Google? Ok, men då kan du ändå göra skillnad genom att till exempel göra www.naturarvet.se till din startsida. Varje dag skänks då en liten summa till bevarandet av gammelskog i Sverige, allt du behöver göra är att trycka på en knapp.