61d4b5a54002209163c93e77c1acb3f49127f029

I en by bodde en fattig bonde med sin son och deras häst de använde för arbetena på farmen. En morgon var den borta, försvunnen.
- Vilken olycka! sa byborna. Du kunde ha sålt hästen och fåt massor med pengar. Vilken olycka!
- Kanske det, svarade bonden.
Efter femton dagar kom hästen tillbaka med tretton vildhästar.
- Tretton nya hästar! Vilken lycka! ropade byborna.
- Kanske det, svarade bonden.
Den gamles son började träna vildhästarna. Han föll snart av en häst och bröt benet och kunde därför inte hjälpa till med sysslorna på farmen.
- Vilken olycka! ropade byborna. Vilken olycka!
- Kanske det, svarade bonden.
En månad senare blev det krig i landet. Alla byns unga män tvingades ut i armén, utom den bondens son, eftersom hans ben var skadat.
- Vilken lycka för dig att din son bröt benet! utbrast byborna. Han är skadad, men han är kvar hos dig. Vi får kanske aldrig se våra söner igen! Vilken olycka!
- Kanske det, svarade bonden.

Precis som byborna i denna sagan, så har vi ofta en tendens att hetsa upp oss eller oroa oss för saker som sedan visade sig vara något helt annat än vi tänkt oss.

Ena dagen blir jag kanske upprymd inför ett viktigt möte, bara för att sedan upptäcka att mötet blev inställt. Eller så går jag och oroar mig inför ett svårt prov eller en presentation, men när jag väl står där så var det inte alls lika svårt som tankarna gett sken av.

För att träna på att hantera alla dessa tankar, så kommer du idag förlänga gårdagens övning i kroppskontakt till hela dagen. Alltså handlar det om att så ofta du kommer ihåg, hitta tillbaka till känseln i olika delar kroppen, gärna till delar du vet att du brukar spänna dig i och pröva om du kan slappna av något här (om det inte går så kom ihåg att det är helt okej, övningen handlar primärt om att uppmärksamma läget, inte att försöka förändra det).

Något du även kan undersöka under dagen är hur din kropp påverkas under de aktiviteter du företar dig. Vad händer t ex. med dina axlar, hur uppdragna är de när du sitter och tittar på TV, eller åker buss? Eller när du går på en promenad? Eller när du fastnar i oroande eller upprymda tankar om framtiden, eller finner dig ältandes dåtiden, vad händer då med kroppen?

En viktig poängtering här handlar om stressen du kanske stöter på i form av spänningar i kroppen, rastlöshet, oro eller irritation. När vi upplever stress i kroppen så vill vi vanligtvis bli av med den på något sätt. Men denna inställning och instinkt, att försöka bli av med känseln i kroppen, kan lätt leda till nya stressreaktioner, då vi upprepar budskapet till oss själva att något inte står rätt till, att något behöver fixas eller förändras.

Här ger jag dig därför rådet som kan verka något paradoxalt till en början: Gör ingenting åt stressen! Stanna upp och stanna kvar i det svåra! Fortsätt uppmärksamma andningen och känseln i kroppen även om du stöter på obehag (om du nu inte råkar ha handen på en spisplatta, då rekommenderar jag att du drar bort den illa kvickt!)

Genom att träna på att stanna kvar i dessa känslor och tankar så utvecklar vi både tålamod såväl som förmågan att kunna slappna av trots omständigheterna.

Dagens mindfulnessövningar

Under dagen, försök komma ihåg så ofta som möjligt att säga hej till olika delar av kroppen. Att känna av läget i axlar, mage, rygg, ansikte och se om du bär på onödiga spänningar du kan slappna av i.

Idag kan du även prova en annorlunda mindfulnessövning, nämligen att äta en måltid utan att göra någonting annat!

Har du tänkt på hur ofta vi i dagens samhälle gör flera saker samtidigt? Vid frukosten kanske vi slösurfar på datorn, läser sms, ringer en vän, samtalar med vår sambo, planerar dagen eller läser nyheterna.

Frågan jag ställer dig är därför: Hur tror du det skulle vara att ha en måltid helt utan några andra aktiviteter. Utan tidning, radio, mobilen, TV, serier, musik eller samtal. Helt ensam och helt i tystnad (nåja, så tyst som faktiskt är möjligt där du nu befinner dig).

Enda sättet att svara på denna frågan är att du själv tar reda på det genom din upplevda erfarenhet. Vill du dela din upplevelse får du gärna mejla mig på [email protected]